T K

İstanbul Emniyet Müdürlüğü

Proje İçeriği

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kent Güvenlik Yönetim Sistem (eski adı ile mobese) şehir güvenlik kameraları, araç takip, ihbar otomasyon, 155 Çağrı, Scada arıza takip, Süreç Yönetim ve Envanter, Sayısal Harita bileşenlerinden meydana gelmektedir. Bu bileşenler ile Mobil Emniyet Teknolojileri (METE) Projesi’nin çalıştığı platform; Yazılımsal Destekli Bütünleşik Mimari" üzerinde tesis edilmiştir. Böylelikle tam yedekli, esnek şekilde büyüyebilen, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda katı hal diskleriyle hızlandırılmış, tekilleştirme teknolojileriyle donanmış, tek bir platform üzerinden sanallaştırma ve bütünleşik mimari (depolama alanı sanallaştırma ve işsürekliliği yazılımı)yönetimi sağlanmıştır. Veri alanları ile uygulama alanları ayrılmış bir altyapı tesis edilmiş, farklı güvenlik uygulamaları da aynı anda kullanılabilir olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yaptıkları işin doğruluğuna inanan insanlar, çalışmalarının denetlenmesinden, karşı fikirler ortaya atılmasından ve tercihleri üzerinde münakaşa yapmaktan zevk alırlar” özdeyişinden yola çıkan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, yerli ve milli imkanlarla Mobil Emniyet Teknolojileri (METE) Yazılımı’nı geliştirmiştir. Mobil Emniyet Teknolojileri (METE) Yazılımı; Mobil cihazlara yüklenen bu yazılımla; görev tanımları sistem üzerinden yapılmış, yapılan işlerin sahada denetimi sağlanmış, görev alanları ve çalışanlar harita destekli olarak takip edilmiş, denetlenmiştir. Suçların türleri ve bölgeleri takip edilmiş, dönemsel ve bölgesel emniyet politikaları hayata geçirilmiştir. Bürokratik işlemler sayısal ortama aktarılarak, zaman ve işgücü kayıpları önlenmiş, birimlerin ihtiyacı olan bilgi ve mevzuat sayısal ortamda sağlanmıştır. Mobil Emniyet Teknolojileri (METE) Yazılımı; Projenin modülleri; asayiş uygulamaları, Günlük İcraat, Performans Modülü, Denetim Modülü, Spor Modülü, Ulaşım Sistemleri Modülü, Tutanak Sorgulama Modülü, Aranan Şahıslar Modülü, Talimat Modülü, Ziyaret Modülü gibi htiyaçlar doğrultusunda geliştirilebilen modüler bir yapıya sahiptir. Mobil Emniyet Teknolojileri (METE) Yazılımı sayesinde; Personel performans ölçümleri nesnel kriterlere göre yapılmış, uygulamalarda yaşanan aksaklıklar tespit edilmiş, aksaklıkların giderilmesi için süreçler başlatılmıştır. Anlık rapor, istatistik alınabilmiş ve birimler arasındaki bilgi akışı hızlandırılmıştır. Birim, çalışan ve denetçilerin performansı ölçülmüş, ölçülen performansa göre motivasyonu artırmak amacıyla ödüllendirilmiştir.


Projenin Amacı

Sistemlerin daha hızlı bir şekilde çalışması, yedeklilik, genişleyebilir modüler yapılar, merkezi tek platform üzerinden yönetim ile mevcut hizmetler iyileştirilmiştir. Bunun yanısıra sahada sayısal ortam üzerinden denetleme, ayrıntılı istatistikler, nesnel performans değerlendirmeleriyle de yeni bir süreçler kazandırılmıştır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Mobil uygulamaların emniyet saha hizmetlerine uyumlandırılması, büütünleşik mimarinin Emniyet bilgi sistemlerine entegrasyonu, GPS ve ölçeklendirme altyapısına dayalı performans değerlendirmesi sağlanmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında ayrıntılı çıkarım ve planlamalar da yapılabilmektedir.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 39 İlçe Emniyet Müdürlüğü ile 59 Şube Müdürlüğü'nün tüm birimlerine katkıda bulunmuştur. (personel yönetimi, satın alma, bilgi teknolojileri, ulaştırma, halkla ilişkiler ve toplum destekli polislik v.b. konularda da katkıda bulunmuştur.)


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Kurulan Bütünleşik Platformun değerlendirme kritlerleri: Kullanıcıların sistemlere erişim hızı, aynı anda yapılan işlem sayısı, bantgenişliği, I/O değerleri, felaket durumlarında sistem somut etkisi, veri aktarım hız oranlarındaki değişim, harici yedekleme alma hızı, geçmiş veri ve kamera görüntülerine erişim hız farkı, toplam arıza oranları, tek bir platformdan merkezi yönetim etkisi ile daha az personel ile daha fazla işyapma kapasitesi ve bakım/işletim ihale bedellerindeki tasarruf miktarlarıdır. Mobil Emniyet Teknolojileri Yazılımı üzerinden de; İcraata göre-Puana Göre-Mal ve Şahsa Karşı Suç- Denetim, nitelikli Denetim ve Ziyaret İstatistikleri alınabilmektedir. Yapılan denetim sayısı, icraat kaydı, ilimizde yapılan etkinlik (spor müsabakaları, toplumsal etkinlikleri miting, ulusal ve uluslararası organizasyonlar) denetim sayısı, suç önleme oranları, bölgesel dağılım oranları, suç çeşitlileri ile izlenen polisiye politika ilişkileri, artan performans oranları, görevlendirilen personel sayısının verimli kullanımı, vatandaşlarımızdan gelen geribildirim sayısıyla ölçeklendirilmiştir. Emniyet Teknolojileri (METE) Yazılımı ile 7 gün olan denetleme tepkime süresi anında yapılmaya başlanmış; tüm birimlerin denetim oranı %60 iken Proje sonrasında tüm nokta ve birimler denetlenebilir hale gelmiştir. Denetlemeler esnasında %65 personel iştirak ederken, proje sonrasında tüm personel denetlemelerde yer almıştır. Denetlemeler sonucunda sonuç ve eylem alma süresi en az 5 saat iken, proje sonrasında gerekli eylemler anında alınmaya başlanmıştır. Denetlemelerin sonuçlarının takip edilmesi için 80 personel görev alırken, proje sonrasında 1 personel ile denetim sonuçları sayısal olarak takip edilebilir hale gelmiştir. Sosyal sorumluluk, personel ziyaretleri öncesinde denetlenemiyor iken, proje kapsamında geliştirilen modüller ile denetim ve izleme mümkün olmuştur.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

İstanbul İl Emniyet Müdürü, Bilgi Teknolojileri ve Muhabere Elektronik Birimlerinden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı, ilgili birimlerin yöneticileri projelerin geliştirilmesi, hayata geçirilmesi aşamalarına iştirak etmişlerdir.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

İl Emniyet Müdürü, İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Bilgi Teknolojileri, Muhabere Elektronik ve Personel Şube Müdürlükleri görev almıştır. Bilgi Teknolojileri Şube Müdürlüğü; Emniyet Müdürlüğü intranet hattı olan Polnet ile internet hatlarını işletmektedir. Sistem odaları, altyapı kablolama, programlama, internet güvenliği, kurumsal posta, sayısal evrak, polisiye projelerinden sorumlu birimdir. Proje kapsamında 8 (sekiz) personel; yazılım, güvenlik, erişim, veritabanları, mobil entegrasyon ve altyapı alanlarında çalışmıştır. Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü; Polis İmdat Çağrı sistemi, telsiz muhabere sistemleri, birimlerin koordinasyonu, araç takip, plaka tanıma sistemleri, sayısal harita, güvenlik kameraları, depolama alanları, kamera analitik yazılımları, arıza takip yazılımı, süreç ve envanter yazılımı, bina kontrol ve geçiş sistemlerinden sorumlu birimdir. Proje kapsamında 6 (altı) personel yer almıştır. Personel Şube Müdürlüğü; il emniyet personelinin özlük işleri, tayin atama, birim istatiskleri, terfi ve disiplin işlemlerinden sorumlu birimdir. Proje kapsamında 3 personel görev almıştır. Güvenlik, Trafik, Koordinasyon, Personel Şube Müdürlükleri’nde görev yapan personelin görüş ve geribildirimlerinden de yararlanılmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Mobil iletişim altyapısının sağlanması ve mobil cihazların temini hususunda; Turkcell AŞ; Sayısal platformların kurulması, sunucu altyapılarının tesisi hususunda da Koçsistem AŞ Firmaları'ndan destek alınmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Yerli Milli yazılım olan METE, Vmware VSAN, yeni nesil depolama/sunucu ve iletişim cihazları kullanılmıştır.